Ylikulutuspäivä lähestyy

Julkaistu:

Kiertotalous ei ole pelkkä muotisana. Se avaa mahdollisuuksia, joiden myötä voidaan vähentää luonnonvarojen ylikulutusta ja torjua ilmaston muutosta. Huhtikuu 2021 lähestyy ja huhtikuussa on myös suomalaisten ns. ylikulutuspäivä. Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kute me, tarvittaisiin lähes neljä maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve kestävästi.

Kiertotaloudessa materiaalien ja tuotteiden elinkaari pyritään saamaan mahdollisimman pitkäksi. Toisen jäte on toisen raaka-aine. Keskeistä on hyödyntää jätteet, välttää hukkaenergiaa ja nostaa energiatehokkuutta.

Kiertotaloudessa ei kuitenkaan ole kysymys vain ympäristöstä. Kyse on myös siitä, että vaikkapa Suomi voisi olla osallisena ja suunnannäyttäjänä kiertotalouteen liittyvässä innovoinnissa ja teknologian kehittämisessä. Kyse on myös uusien työpaikkojen luomisesta ja olemassa olevien työpaikkojen uudistamisesta. Se joka onnistuu parhaiten tuottamaan vähemmästä enemmän, on voittaja-ainesta ympäristöteknologian luomisessa.

Paras tapa välttää jätettä on toimia siten, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Kaikkea jätettä ei kuitenkaan pysty välttämään ja siksi tarvitaan Suomen, EU:n ja maailman laajuisia suunnitelmia haasteiden ratkaisemiseksi.

Riihimäellä sijaitseva Fortumin kiertotalouskylä on edelläkävijä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Kiertotalouskylää yhdyskuntajätteestä erotellaan bio, muovi, metalli ja teollisuuden käyttöön sopiva kierrätyspolttoaine. Kiertotalouskylän yhteydessä toimii muovinjalostamo, jossa tuotetaan laadukasta kierrätysraaka-ainetta teollisuudelle.

Lisää julkaisuja

27.11.2022

Keskustelussa soten asiakasmaksut

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella (Oma Häme) pohditaan parhaillaan soten asiakasmaksujen tasoa.  Oma Hämeessä maksujen tuotto on noin 50 meur eli 6,25 %

14.11.2022

Seurakunta tarjoaa jatkuvuutta ja arjen turvallisuutta

Maailma ympärillämme muuttuu nopeaan tahtiin. Muutamat viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisia; maaliskuussa 2020 alkoi maailmanlaajuinen Covid-19-pandemia ja helmikuussa 2022 syttyi

7.11.2022

Kaikilla sukupolvilla on sijansa

Hämeenlinnan seniorimessut järjestettiin viime viikonloppuna. Messuosastolla kävimme messuvieraiden kanssa hyviä keskusteluita ikääntyneiden arjen haasteista. Päällimmäiseksi nousi esimerkiksi seuraavia aiheita: kuinka