Palvelusetelillä lisää vaihtoehtoja varhaiskasvatuspalveluihin

Julkaistu:

Yksityinen varhaiskasvatus tarjoaa laadukkaan vaihtoehdon kautta maan lähes kaikissa kunnissa. Noin 60 % yksityisestä varhaiskasvatuksesta järjestetään palvelusetelillä. Palveluseteli on hyvä vaihtoehto sekä perheiden että kuntien näkökulmasta. Kunnille erilaisten järjestämisvaihtoehtojen käyttö tuo joustavuutta ja lisää palveluiden laatua. Perheet arvostavat yksityisten päiväkotien tarjoamia erilaisia pedagogisia vaihtoehtoja. Yksityiset päiväkodit ovat usein pienempiä kuin isot kunnalliset päiväkodit ja tarjoavat siksi lapsille rauhallisen ja turvallisen ympäristön hoitopäivän ajaksi.

Palvelusetelillä järjestetyn varhaiskasvatuksen reunaehdot tulisi olla yhdenmukaiset muiden järjestämistapojen (kunnan oma toiminta ja ostopalvelu) kanssa. Näin päästään kustannusneutraaliin tilanteeseen, jossa perheitä ja palveluntuottajia kohdellaan yhdenvertaisesti.

Kunnat ovat säästöpaineiden keskellä. Tämä ei kuitenkaan ole peruste säästää palvelusetelillä järjestetystä varhaiskasvatuksesta. Se on jo lähtökohtaisesti kunnalle ja siis sitä kautta veronmaksajille edullisin tapa.

Tuorein esimerkki perheitä ja palveluntuottajia eriarvoistavasta kuntapäätöksestä löytyy Lahdesta.

Lue lisää https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/3847774

Lisää julkaisuja

27.11.2022

Keskustelussa soten asiakasmaksut

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella (Oma Häme) pohditaan parhaillaan soten asiakasmaksujen tasoa.  Oma Hämeessä maksujen tuotto on noin 50 meur eli 6,25 %

14.11.2022

Seurakunta tarjoaa jatkuvuutta ja arjen turvallisuutta

Maailma ympärillämme muuttuu nopeaan tahtiin. Muutamat viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisia; maaliskuussa 2020 alkoi maailmanlaajuinen Covid-19-pandemia ja helmikuussa 2022 syttyi

7.11.2022

Kaikilla sukupolvilla on sijansa

Hämeenlinnan seniorimessut järjestettiin viime viikonloppuna. Messuosastolla kävimme messuvieraiden kanssa hyviä keskusteluita ikääntyneiden arjen haasteista. Päällimmäiseksi nousi esimerkiksi seuraavia aiheita: kuinka