Palvelusetelillä lisää vaihtoehtoja varhaiskasvatuspalveluihin

Julkaistu:

Yksityinen varhaiskasvatus tarjoaa laadukkaan vaihtoehdon kautta maan lähes kaikissa kunnissa. Noin 60 % yksityisestä varhaiskasvatuksesta järjestetään palvelusetelillä. Palveluseteli on hyvä vaihtoehto sekä perheiden että kuntien näkökulmasta. Kunnille erilaisten järjestämisvaihtoehtojen käyttö tuo joustavuutta ja lisää palveluiden laatua. Perheet arvostavat yksityisten päiväkotien tarjoamia erilaisia pedagogisia vaihtoehtoja. Yksityiset päiväkodit ovat usein pienempiä kuin isot kunnalliset päiväkodit ja tarjoavat siksi lapsille rauhallisen ja turvallisen ympäristön hoitopäivän ajaksi.

Palvelusetelillä järjestetyn varhaiskasvatuksen reunaehdot tulisi olla yhdenmukaiset muiden järjestämistapojen (kunnan oma toiminta ja ostopalvelu) kanssa. Näin päästään kustannusneutraaliin tilanteeseen, jossa perheitä ja palveluntuottajia kohdellaan yhdenvertaisesti.

Kunnat ovat säästöpaineiden keskellä. Tämä ei kuitenkaan ole peruste säästää palvelusetelillä järjestetystä varhaiskasvatuksesta. Se on jo lähtökohtaisesti kunnalle ja siis sitä kautta veronmaksajille edullisin tapa.

Tuorein esimerkki perheitä ja palveluntuottajia eriarvoistavasta kuntapäätöksestä löytyy Lahdesta.

Lue lisää https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/3847774

Lisää julkaisuja

12.12.2021

Rakennetaan Oma-Häme ihmisten ehdoilla – Aino Närkki aluevaltuustoon

Ehdokkaan Aino Närkki esittely: Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat osa meidän jokaisen arkea. Näitä palveluita tarvitsemme kun eteen tulee terveysongelmia tai

2.7.2021

Lisääntyykö demokratia aluevaaleissa?

Eduskunnan hyväksymä sote-paketti tuo tullessaan mittavan hallinnon muutoksen reilun vuoden kuluttua (1.1.2023 lähtien). Valmistelua on leimannut kiire jopa siinä määrin,

7.6.2021

Kanta-Häme muusta maasta jäljessä aivosairauksien ennaltaehkäisyssä

Aivosairaudet ovat iso piilossa muhiva pommi, joista Riihimäen vaalikeskusteluissa ei ole juurikaan keskusteltu. Siksi avaan keskustelun aiheesta. Jos aivosairauksien yhteiskunnalle