Seurakunta tarjoaa jatkuvuutta ja arjen turvallisuutta

Julkaistu:

Maailma ympärillämme muuttuu nopeaan tahtiin. Muutamat viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisia; maaliskuussa 2020 alkoi maailmanlaajuinen Covid-19-pandemia ja helmikuussa 2022 syttyi Euroopassa sota, joka on pakottanut miljoonat ihmiset jättämään kotinsa. Kirkko ja seurakunnat edustavat isoissa muutoksissa muutoksissa jatkuvuutta ja lisäävät ihmisten turvallisuutta. Kirkon perusarvot pysyvät yhteiskunnan myllerryksistä huolimatta; keskiössä on ihminen. Seurakunnassa kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita taustastaan ja lähtökohdistaan riippumatta.

Jatkuvuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kirkko eläisi ajassa. Myös kirkon on kehitettävä jatkuvasti toimintatapojaan vastatakseen ihmisten muuttuviin tarpeisiin. Muuten seurakunnat menettäisivät kykyään toimia ihmisten kohtaamisten paikkana.

Itse arvostan kirkon toiminnassa asioiden toteuttamista matalalla kynnyksellä. Kirkon tilaisuuksiin ovat kaikki tervetulleita ja ajan vaatimuksiin pystytään vastaamaan; hyviä esimerkkejä tästä ovat esimerkiksi erilaisten julkisten ja tilauksesta myös yksityisten tilaisuuksien streemaukset, jotka ovat tuoneet myös korona-aikana erilaiset tapahtumat ihmisten saatuville silloin kun fyysinen kohtaaminen ei ole ollut mahdollista.

Kunnissa seurakunnat ovat tärkeitä toimijoita, ja toiminnan jatkuvuudesta tulee huolehtia terveen talouden kautta. Seurakunnan toimintakyvystä huolehtiminen onkin eräs kirkkovaltuuston perustehtävistä. Terve talous mahdollistaa myös seurakuntalaisten tukemisen ja erilaiset työmuodot. Lasten ja nuorten osallistuminen pyhäkouluihin ja rippikouluihin antaa monelle hyviä elämän eväitä. Kirkon diakoniatyö tuo apua monille, joilta puuttuu omia turvaverkkoja. Seurakunta tuo hyvinvointia monen iäkkään arkeen.

Terve talous mahdollistaa seurakuntien käytössä olevien arvorakennusten ja muun omaisuuden asianmukaisen hoidon ja turvaa niiden säilymistä seuraaville sukupolville. Maailman muuttamiseen paremmaksi ei aina tarvita suuria tekoja. Konkreettiset pienetkin teot tasoittavat monesti tietä ja vahvistavat kaikkien mukana pysymistä. Kirkon arvot pitävät osaltaan yhteiskuntaamme pystyssä ja edistävät mielekkään elämän tavoitetta.

Suurimmalla osalla meistä on oma kotiseurakuntamme. Nämä kaikille avoimet yhteisöt ovat osaltaan mahdollistamassa sitä, että Suomessa elää eräs maailman onnellisimmista kansoista.

Lisää julkaisuja

27.11.2022

Keskustelussa soten asiakasmaksut

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella (Oma Häme) pohditaan parhaillaan soten asiakasmaksujen tasoa.  Oma Hämeessä maksujen tuotto on noin 50 meur eli 6,25 %

7.11.2022

Kaikilla sukupolvilla on sijansa

Hämeenlinnan seniorimessut järjestettiin viime viikonloppuna. Messuosastolla kävimme messuvieraiden kanssa hyviä keskusteluita ikääntyneiden arjen haasteista. Päällimmäiseksi nousi esimerkiksi seuraavia aiheita: kuinka

11.9.2022

Syyskuun uutiskirje – missä mennään hyvinvointialueen valmistelussa?

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen – Oma Hämeen – aluevaltuutettujen työ käynnistyi maaliskuussa reilu puoli vuotta sitten. Aluevaltuutettujen ensimmäisten kuukausien tehtävänä on ollut